Hoe blijf je stabiel?

Je moet je niet zozeer afvragen hoe je stabiel wordt als wel hoe je dat blijft. Ik heb een hele waslijst van adviezen. Laat ik beginnen met een citaat van Jane Austen: Liefde zorgt voor stabiliteit.  Maar hoe vind je steun als je niet meer van je eigen familie of vriendenkring op aan kunt? Omdat je tot het inzicht bent gekomen dat de personen in kwestie slechts mensen zijn die manipuleren? Het is mij overkomen dat ik familieleden en naasten in vertrouwen had genomen die achteraf gebleken verre van sympathiek waren. Zij hadden dus mijn vertrouwen beschaamd. En toen heb ik besloten afstand te nemen om mijn dochter en mijzelf te beschermen. Ik kreeg weldra te horen dat ik geen ruzie moest zoeken.

Inner circle

Mocht ik blijkbaar niet zelf uitmaken met wie ik voortaan om wilde gaan? Ik kon in dit geval stabiel blijven omdat ik de regie in handen bleef houden. Als ik was gezwicht onder de druk van de mensen die zich er mee waren gaan bemoeien, dan was ik allang uit evenwicht geraakt. Deze situatie had met de nieuwe wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (zie artikel “nieuwe wet gedwongen opnames” op deze website, Red.) dus nog flink uit de hand kunnen lopen wat dat betreft.

Sport

Ik houd dankzij dagelijkse fitness oefeningen mijn conditie op peil. Veerkracht is ook heel belangrijk. Met contra gedrag kom je best ver in dit opzicht. Zorg dat je huis op orde is en blijft. Minstens één keer per week (zelf) schoonmaken.

Op consult

Verder raad ik je aan op te schrijven hoe het je vergaat, met welke vragen je zit, voorzien van een datum. Probeer boven alles zo vroeg mogelijk een afspraak met de psychiater te maken opdat het signaleringsplan zich ontvouwt op de goede plek. (Ik heb meegemaakt dat de Case Manager zonder toelichting mij direct in fase 2 indeelde terwijl ik zojuist de laatste hand had gelegd aan een ingewikkelde recensie!) Wees voorbereid op – soms onaangekondigd- bezoek van mensen als de Case Manager die in het gezelschap is van een arts met wie je nooit eerder kennis mee hebt gemaakt. Zorg dat je voor de komst van zo’n hulpverlener een lijstje opgesteld hebt met positieve punten. Met verklaringen van mensen die je al lang kennen en bevestigen dat het goed gaat, kan het dossier aangevuld worden.

Uit handen blijven van de behandelaar ivm behandelwet

Het is opportuun om sociaal gewenste antwoorden te geven aan de primair behandelaar zodat je niet wordt opgenomen ofwel thuis een traject moet doormaken conform de nieuwe wet die 1 januari 2020 in werking treedt. Deze wet heb ik in het lentenummer van Plus Minus uitgebreid behandeld voor de patiëntenvereniging. Merkwaardig genoeg heeft de voorzitter van de patiëntenvereniging bepaald het stuk tekst over de nieuwe wet niet te plaatsen op de website van de patiëntenvereniging vanaf oktober 2019.

Laatste adviezen

Ik zou niet alles in de smartphone noteren; gebruik van een papieren agenda heeft mijn voorkeur. Houd de crisiskaart actueel en draag het op zak. Zorg dat je activiteiten afstoot: houd het overzicht. Je moet je niet gek laten maken door de ander. Als mensen ineens veel van je verlangen, negeer je dat.

Vergeet niet de hand op de knip te houden. Tegenvallers komen meestal ineens en tegelijk dus kun je beter een buffer hebben. Zorg dat je voldoende en gezond eet. Chocolade mag op zijn tijd maar als je alleen maar thuis blijft, wordt het lastig op gewicht te blijven.

Ga op zoek naar afleiding. Ik breng graag tijd door met mijn 12-jarige dochter, schrijf naar hartenlust, speel piano en doe aan hockey. Voor een ieder is er wel een hobby te bedenken.

Tot slot raad ik je aan tijdig naar bed te gaan. Het is cruciaal om minstens 8 uur te slapen per nacht. Dat kan met hulp van medicatie. Zorg er voor dat je zo weinig mogelijk slikt want anders werkt het zo verslavend. Temazepam 20 mg ipv flurazepam zorgt dat je nog redelijk helder bent de volgende dag.

Carpe diem allen!

www.plusminus.nl

Pampus eiland
Gerard Valentijn